Hrvatska, Unije 

Pučka arhitektura Unija

Pučka arhitektura Unija


   
   
Naselje nastaje na zapadnom, od bure zaštićemnom, dijelu otoka. Zbijena amfiteatralna struktura naselja danas stoji pred nama gotovo netaknuta, sazdana od kuća karakterističnih za stambenu arhitekturu 19. stoljeća Malog i Velog Lošinja, ali i nekih manjih naselja na otoku Lošinju (Ćunski, Sv. Jakov, Nerezine). Riječ je kućama građenima stilom „širokih zabata“. Za razliku od ostale otočke pučke arhitekture, kod „lošinjskog tipa“ inače bočno zabatno pročelje postaje glavnim, pa se kuće doimaju pomalo „spljoštenima“ jer su iznimno široke, a pritom vrlo plitke. Glavna pročelja su orijentirana prema moru (zapadu) pa se na taj način i trima prozorima visokog potkrovlja (šufita) osigurava pogled i bolja osunčanost. Kuće na zanimljiv način prate životne putove svojih vlasnika, pa Unijani kažu da se prema broju katova kuće (ali i prema broju djece!) točno znalo u koliko je navrata njen vlasnik odlazio na rad u SAD („va Merike“) i vraćao se kući na svoj otok.

Foto galerija

Komentari


Croatian marįo kapular  |  27.11.2014  |  StarStarStarStarStar
moj prįstanak sa katamarnom įz rįjeke u ljetnį suton među ljepšįm ugođajįma na jadranu koje sam dožįvįo

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Planer putovanja

Dodaj "Pučka arhitektura Unija"
Naš "Planer putovanja" Vam pomaže organizirati boravak na Lošinju. Jednostavno dodajte destinacije ili druge točke interesa, a "planner" će ih posložiti te ispisati na printeru - spremne za ponijeti na putovanje!

Vremenska prognoza

Click for the latest Losinj Island weather forecast.

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
 
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
O nama
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Priko 42, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr