Hrvatska, Lošinj 

11. Fešta lošinjske kuhinje 27.04.2017 - 22.05.2017

11. Fešta lošinjske kuhinje


   
   

Otvorenje 11. Fešte lošinjske kuhinje s temom Apoksiomenova antička kuhinja održat će se na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju, ispred Muzeja Apoksiomena, 27. travnja 2017 s početkom u 18,00 sati.

Tijekom 11. Fešte lošinjske kuhinje (27. 4. – 22.5.2017.), 15 ugostiteljskih objekata punudit će dva jelovnika s domaćim specijalitetima i s čašom vina po temi Apoksiomenova antička kuhinja, s popularnom cijenom od 125,00 kn po osobi.

Ugostiteljski objekti koji sudjeluju u 11. Fešti lošinjske kuhinje:

Restoran Apoxx

Restoran Artatore

Gostiona Baracuda

Restoran Bocca Vera

Gastro pub Deveron

Restoran Diana

Restoran Eki

Restoran Manora

Restoran Poljana

Buffet Porto

Restoran Punta

Konoba Silvana

Restoran Televrin

Restoran Veli žal

Restoran Za kantuni

Preuzmite brošuru i pogledajte ponudu jelovnika!

ŠTO SE JELO NA OTOKU U APOKSIOMENOVO VRIJEME

Uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna. Žito, masline i vino bili su najzastupljeniji, a uz ribu i druge plodove mora činili su srž grčke prehrane.

Doručak se sastojao od ječmene pogače, datulja, smokvi i vina ili se jednostavno jeo kruh namočen u razvodnjenom vinu. Za ručak se jela ječmena juha ili ječmeni kruh te kuhano povrće, dok je večera bila obilnija i sastojala se od riba, kobasica, sireva, kruha, oraha i meda. Za posebne bankete organizirane u prigodi vjenčanja, rođenja djeteta ili pobjede na natjecanju, pripremalo se meso volova, ovnova, koza, peradi, drozdova, prepelica, zečeva i drugih vrsta divljači. Od mahunarki se kuhao slanutak, leća, grašak i bob. Omiljeno voće bile su smokve, grožđe, jabuke, kruške, datulje i kupine, a za zaslađivanje koristio se med.

Grci su poznavali limun, cedar, peršin, bosiljak i papar, ali ih nisu koristili kao začin jelima. Dodavali su ih ljekovitim pripravcima, a neke od njih koristili su za suzbijanje insekata.

Adrijano Nikolić, autor knjige Apoksiomenova gastronomska priča, Lidija Kosmos, prof. povijesti i sociologije

Rezervirajte svoje mjesto i uživajte u jelovnicima Apoksiomenove antičke kuhnje.

Neka fešta počne !!!


Privici

Komentari


Slovenian Dušan b  |  30.04.2016  |  StarStarStarStarStar
zelo dobro in ukusno

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Planer putovanja

Dodaj "11. Fešta lošinjske kuhinje"
Naš "Planer putovanja" Vam pomaže organizirati boravak na Lošinju. Jednostavno dodajte destinacije ili druge točke interesa, a "planner" će ih posložiti te ispisati na printeru - spremne za ponijeti na putovanje!

Vremenska prognoza

Click for the latest Losinj Island weather forecast.

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
 
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
O nama
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Priko 42, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr