Hrvatska, Lošinj, Mali Lošinj 

Muzej Apoksiomena

Muzej Apoksiomena


   
   

Muzej Apoksiomena jedinstvena je kulturna pojava naših prostora. Posvećen jednom eksponatu, priča priču o Apoksiomenu, sportašu prekrasnih proporcija. Skulptura uzbudljivih detalja, ambasador je povijesti koji svjedoči o događajima iz vremena republikanskog i carskog Rima. Osim toga, predstavlja kontinuitet pomorskih i društvenih veza i odnosa od prapovijesnih dana.

Brončani grčki kip Apoksiomena datiran je u 2. ili 1. st pr. Kr. Apoxyomenos je grčki naziv za prikaz atleta koji se čisti strugaljkom nakon vježbanja ili natjecanja. Lošinjski atlet prikazan je u trenutku dok čisti svoju strugaljku. Očuvan je u cijelosti, nedostajali su samo mali prst i oči, a na stopalu desne noge bio je još pričvršćen dio izvorne brončane baze.

Apoksiomen je pronađen u podmorju otoka Lošinja, pored otočića Vele Orjule 1997. godine. Nalaznik, turist iz Belgije, prijavio je nalaz hrvatskim vlastima i kip je 27. travnja 1999. izvađen iz mora na čijem je dnu boravio gotovo dva tisućljeća. Konzervatorsko - restauratorski radovi povjereni su Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu i trajali su punih 6 godina.

Muzej Apoksiomena otvoren je 30. travnja 2016. godine, a antička skuptura, tijekom gotovo dva desetljeća od vađenja iz mora, postala je simbol i zaštitni znak otoka Lošinja. Apoksiomenova svevremenska ljepota i muzejski postav još nikoga nisu ostavili ravnodušnim!

Cijene provjerite na www.muzejapoksiomena.hr

Radno vrijeme:

Od 15. rujna 2017. godine:

- od utorka do nedjelje: od 9-17
- Muzej je zatvoren ponedjeljkom.


Kontakt

Muzej Apoksiomena

 
Riva lošinjskih kapetana 13
Mali Lošinj
Hrvatska

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Planer putovanja

Dodaj "Muzej Apoksiomena "
Naš "Planer putovanja" Vam pomaže organizirati boravak na Lošinju. Jednostavno dodajte destinacije ili druge točke interesa, a "planner" će ih posložiti te ispisati na printeru - spremne za ponijeti na putovanje!

Vremenska prognoza

Click for the latest Losinj Island weather forecast.

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
 
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
O nama
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Priko 42, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr