Hrvatska, Lošinj, Mali Lošinj 

Miomirisni listopad – mirta, planika, maslačak i šipak

Miomirisni listopad – mirta, planika, maslačak i šipak


   
   

MIRTA (lat. Myrtus communis L.)

Aromatična vrsta iz porodice mirti. Simbolizira ljubav. U grčkoj mitologiji posvećena je Afroditi. U rimskoj mitologiji posvećena je Veneri.

MIRTA U MOJEM I TVOJEM VRTU

Zimzelena je i grmolika biljka, a može narasti do 5 m visine. Krase ju bijeli cvjetovi i sitni plavi plodovi. Mirta kao samonikla biljka raste samo po toplim i sunčanim obalnim područjima, jer je osjetljiva na hladnoću.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Mirtine bobe imaju ugodan, slatkast, aromatičan i smolast okus. Pored eteričnih ulja bogata je limunskom i jabučnom kiselinom, šećerom, smolama i trjeslovinama. Koristi se kao začin.

KONTRAINDIKACIJE: nisu poznate

ZANIMLJIVOST

Mirta potječe s Istoka, a u mediteranske zemlje prenesena je već u pretpovijesno doba. Antički narodi osobito su ju cijenili i za njih je ona bila sveta biljka (kao i lovor). U vrijeme nestašica i siromaštva plodovi mirte sušili su se i mljeli u brašno.

VAŽNO JE ZNATI

Trjeslovine su aktivne tvari koje se nalaze u brojnim ljekovitim biljkama trpka okusa. Njihovo je korištenje vrlo važno u zdravstvene svrhe i u kozmetici. Od fermentiranih boba mirte proizvodi se alkoholno piće nazvano "eau d`Agnes" Mirtine bobe mogu se konzervirati u soli.

PLANIKA (lat. Arbutus unedo L.)

Zimzeleni grm ili maleno drvo - raste kao ukras makije. Plodovi planike nazivaju se maginje

PLANIKA U MOJEM I TVOJEM VRTU

Planika može rasti kao grm ili maleno drvo koje može narasti i do 10 m visine. Listovi podsjećaju na listove lovora. Zelenkastobijeli cvjetovi razvijaju se u bogatim i lijepim grozdastim cvatovima. Plodovi su narančastocrveni i okrugli. Na površini su neravni i posuti gusto smještenim bradavicama.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Maginje imaju slatkast okus – sadrže oko 16 % šećera (pretežno fruktoze), organske kiseline (najviše jabučne), pektinske tvari, a u prezrelim plodovima ima i alkohola (0,5 %).

KONTRAINDIKACIJE: Konzumiranje veće količine zrelih plodova izaziva probavne smetnje i omamljenost sličnu pijanstvu (zreli plodovi sadrže značajnu količinu alkohola).

ZANIMLJIVOST

Stručno ime planike je Arbutus unedo L., a izveden je prema izreci Plinija "unum tantum edo", što u prijevodu znači: "jedem samo jedan".

VAŽNO JE ZNATI

Konzumiranje svježih maginja u umjerenoj količini je neškodljivo. Arbutin je tvar koja se prolaskom kroz bubrege "promijeni" i poprima antibakterijsko djelovanje. Od maginja se može prirediti rakija ili liker. Plodovi se mogu osušiti, samljeti i miješati s brašnom pri spravljanju kolača.

MASLAČAK (Taraxacum officinale Weber)

MASLAČAK U MOJEM I TVOJEM VRTU

Maslačak je trajnica koja je poznata svima, pa i najmanjoj djeci. U proljeće zažuti sve parkove, livade, polja i vrtove. Listovi su duguljasti, pilasto nazubljeni i složeni u prizemnu rozetu. Stabiljka je šuplja, visoka do 20 cm, a na vrhu nosi žutu cvjetnu glavicu.

ZANIMLJIVOST

Maslačak se ubraja u naše najraširenije korove i livadne biljke. Ljekovita je cijela biljka. Kao povrće su ga počeli upotrebljavati Talijani u 17. stoljeću. Obiluje različitim mineralima i vitaminom C.

VAŽNO JE ZNATI

Korijen je najbolje iskapati u rano proljeće ili u jesen, listovi se beru prije cvatnje, a cvjetne stabljike i glavice za vrijeme cvatnje. Liječi i pomaže kod niza bolesti: pospješuje izmjenu tvari, potiče znojenje, osobito djeluje na jetru i bubrege. Liječi osipe i druge kožne bolesti, a pomaže i kod reume i gihta.

MOGRANJ (lat. Punica granatum L.)

MOGRANJ U MOJEM I TVOJEM VRTU

Grm ili nisko drvo, koje naraste 2-4 m u visinu. Ima uspravljene, razgranjene i trnovite grane s crvenkastom, kasnije sivom i tankom korom koja se ljušti u nitastim trakama. Cvjetovi su vrlo lijepi, intenzivno crveni (rijetko bijeli). Zreli plod naziva se šipak, a može narasti i do 10 cm u promjeru. Može biti žute, smeđe ili crvenkaste boje, a na tjemenu ima "krunu". Obavijen je kožastim ovojem, a iznutra pregrađen tankim bijelim pregradama, tako da tvori pretince s brojnim sjemenkama. Sjemenke su izvana prozirne, nepravilnog oblika, crvenkaste i vrlo sočne.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Obiluje vitaminom C. Izvor je vitamina B1, B2, B6, zatim biološki vrijednih vlakana, ima niacina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, kalija, fosfora, te nešto malo natrija.

LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE

Kora sa stabla, grana i korjena je otrovna pa se od davnine koristi kao lijek protiv trakavice. Vrlo se cijeni kao dobar lijek protiv proljeva i grčeva u trbuhu.

KONTRAINDIKACIJE: nisu poznate

ZANIMLJIVOST

Biljka potječe iz Perzije, a raširila se po mediteranskim zemljama. Najbolje uspijeva na vapnenastom tlu na području uz jadransku obalu, na mjestima izloženim suncu. Sirovi ili ukuhavanjem koncentrirani sok upotrebljava se na Srednjem istoku kao dodatak mesnim jelima, a bio je i česti sastojak talijanske kuhinje u vrijeme renesanse.

VAŽNO JE ZNATI

Od sjemenki se može prirediti sok ili žele Mogranj se naziva još i nar ili šipak, a važno je znati da ovi plodovi ni po čemu nisu srodani s plodovima ruža, koje također nazivamo šipcima.


Foto galerija

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Vremenska prognoza

Click for the latest Losinj Island weather forecast.

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
 
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
O nama
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Priko 42, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr