Prezentacija Lošinja na kongresu hotelijera

   
   
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja održala je prezentaciju na XVII. Kongresu hotelijera na temu: Turistička zajednica kao sukreator hotelskog poslovanja ? Turistički proizvodi namjenjeni gostu 21. stoljeća.

U Zagrebu se 27 i 28 studenog održao XVII. Kongres hotelijera pod nazivom „Inovacijske tehnologije u hotelijerstvu“. Organizator skupa je UPUHH (Udruga poduzetnika/poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske), a cilje je usmjeriti pozornost na važnost primjene inovacija usmjerenih na jačanje konkuretnosti nacionalnog turizma.

Na skupu se predstavila Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, čija je direktorica Đurđica Šimičić održala prezentaciju na temu: Turistička zajednica kao sukreator hotelskog poslovanja ? Turistički proizvodi namjenjeni gostu 21. stoljeća, te također sudjelovala u panel diskusiji na istu temu.

Glavna tema ovogodišnjeg kongresa su inovacijske tehnologije u hotelijerstvu. Ambicija je bila usmjeriti pozornost na važnost primjene inovacija usmjerenih na jačanje konkurentnosti nacionalnog turizma. U posljednje vrijeme je upravo konkurentnost u turizmu tema koja zaokuplja stručnu javnost dok je između ostalog i glavni cilj Strategije razvoja turizma upravo povećanje konkurentnosti.

Prvi dan održavanja Kongresa, upravo kroz rasprave o konkurentnosti imali smo prigodu s jedne strane usmjeriti se na uvođenje inovacija i inovativnih tehnologija te povećanje znanja i razumijevanja na razini sektora a s druge je smo se morali dotaknuti se i uvjeta poslovanja i nužnosti stvaranja jasnog ekonomskog i pravnog okvira za daljnji rast i razvoj nacionalnog turizma.

I ove godine smo suočeni sa činjenicom da je iza nas još jedna „rekordna“ turistička sezona. Rekordi naravno proizlaze isključivo iz fizičkih pokazatelja bez dubinskog sagledavanja stanja u sektoru, posebno u hotelijerstvu koje je „kičma“ nacionalnog turizma.

Analize nam pokazuju da nemamo previše razloga za zadovoljstvo. U prvih 9 mjeseci ove godine svjedočimo negativnim trendovima kod hotelijera: - Dani otvorenosti su smanjeni za 3% (kontinuirano nam se skraćuje sezona) - Ostvarena noćenja su u padu za 1,08% - Kao direktna posljedica skraćivanja dana otvorenosti porasla je prosječna cijena za 2,8% što dovodi do - Rasta prihoda od 1,88%, međutim - Relativni udio bruto operativne dobiti i EBITD-e je u padu u odnosu na prošlu godinu.

Iz rezultata proizlazi da smo ove godine vodili “borbu” kako bi osigurali STAGNACIJU. Financijski rezultati su prividno stabilni (ukoliko možemo stagnaciju nazvati stabilnom), međutim obzirom na nastavak teških uvjeta poslovanja s porastom svih cijena i imputa, poreznu presiju, nedostatak investicija u nove proizvode i atrakcije, štednju vezanu uz ulaganje u zaposlenike i edukaciju, smanjenje prodajnih cijena i ostale probleme pitanje je kako će izgledati krajnji financijski rezultat tvrtki i cijelog turizma i možemo li s tim biti zadovoljni. Posebno je važno ovaj rezultat sagledavati na dugi rok.

Ponovno svjedočimo pomanjkanju razine znanja i razumijevanja i na razini javnog sektora kroz čije poteze je naš sektor ponovno doveden na začelje lista konkurentnosti turističkih zemalja u europi i svijetu. Raspon između očekivanja od turizma u nacionalnom gospodarstvu i onoga što se u njega ulaže, se ponovno širi i ostavlja prostor za isključivo za stagnaciju odnosno dugoročno pad. Usprkos tome što je Hrvatska kao destinacija sve poželjnija i popularnija, ne uspijeva ostvariti adekvatni rast dok investitorima još uvijek nismo privlačni. Propuštaju se prilike koje će se u budućnosti teško nadoknađivati zbog daleko dinamičnijeg razvoja turizma u konkurentnim zemljama.

Ključne teze: - Turizam je za hrvatsku ekonomiju od izrazito velikog i rastućeg značaja. - Hrvatska konkurentnost u svjetskom turizmu je niska. - Turizam je grana gospodarstva koja ima veliki neiskorišteni potencijal za ulaganja i rast. - Moramo nastaviti napore da privučemo velika ulaganja u turizam. Svaka zemlja koja je usmjerena na razvoj turizma donosi poticajne mjere za investitore jer su svi direktni i indirektni efekti turizma u funkciji rasta investicija, prihoda i zaposlenosti. Upravo su stabilni uvjeti poslovanja i razina poreznih davanja osnova za privlačenje i zadržavanje investitora .

Međutim: Efekti povećanja međustope PDV-a na 13% na smještaj i ugostiteljstvo su izrazito negativni za razvoj turizma, ulaganja, zaposlenost i proračun. Kratkoročni efekti povećanja stope PDV-a znatno otežavaju poslovanje u 2014. godini. Eventualno uvođenje porezan na nekretnine u formi i obliku kako je prezentiran javnosti dovesti će do katastrofalnih posljedica za nacionalni turizam i hotelijerstvo.

UPUHH predlaže da Vlada Republike Hrvatske od 1. siječnja 2015. godine primijeni međustopu PDV-a od 5% na usluge smještaja u turističkim objektima. Analiza koju je na temelju podataka svojih članica izradila Udruga, pokazuje da bi ta promjena dovela do ključnih pozitivnih učinaka na turizam i hrvatsko gospodarstvo:

- Smanjenje stope PDV-a na smještaj rasteretilo bi turizam za oko 550 do 600 milijuna kuna godišnje - Istovremeno bi se stvorio prostor za nova ulaganja na razini od oko 2,5 milijarde kuna godišnje ili gotovo 15 milijardi kuna do 2020. Godine - Prema procjenama, već u 2017. godini godišnji rast prihoda od smještaja turističkih tvrtki dosegao bi 15% - Do 2020. godine turističke tvrtke bi stvorile oko 10 milijardi kuna dodatnih prihoda od smještaja, od čega čak 2 milijarde kuna otpada na troškove rada, odnosno plaće novozaposlenih. To je ekvivalent 11,000 novih radnih mjesta do 2020. Godine - Od 15 milijardi kuna novih investicija, oko 6 milijardi kuna se odnosi na troškove rada novozaposlenih u građevinskom sektoru

Stopa PDV-a na usluge smještaja povećana je u 2014. godini sa 10 na 13%, čime je dodatno ugrožena Hrvatska kao destinacija i razina investicija u turizmu. Hrvatska trenutno ima najvišu stopu PDV-a na usluge smještaja od svih mediteranskih zemalja. Visoka stopa poreza na potrošnju za posljedicu ima stagnaciju razvoja, jer će turističkim tvrtkama samo u ovoj godini odnijeti oko 250 milijuna kuna koje bi se uz potporu banaka mogle pretočiti u investicije u nove turističke sadržaje, vrijedne milijardu kuna. To je novac kojim bi se moglo izgraditi desetak hotela od 150 soba. U sljedećih pet godina to je ukupno 6 milijardi kuna investicija manje. S druge strane, ne postoji bojazan da bi smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja dugoročno negativno utjecala na proračun, što uostalom pokazuje i primjer Grčke.

Premda bi smanjenje PDV-a kratkoročno smanjilo priljev u proračun, istovremeno bi po osnovi poreza i doprinosa na troškove rada u građevinskom sektoru državna blagajna uprihodovala 450 milijuna kuna već u prvoj godini intenzivnih ulaganja, dok bi u razdoblju do 2020. godine novozaposleni u turizmu i građevinskom sektoru doprinijeli više od 4 milijarde kuna u javni sektor preko poreza i doprinosa na plaće. Također, država bi smanjila rashode po osnovi naknada za nezaposlene za više od 20,000 ljudi do 2020. godine.

Novi prihodi i investicije u hotelijerstvu pokrenuli bi gospodarski rast i u drugim djelatnostima kao što su ugostiteljstvo, poljoprivreda, prehrambena industrija i transport. Sve te aktivnosti dodatno bi osnažile priljeve u državni proračun po osnovi PDV-a i ostalih poreza, što u analizi nije uzeto u obzir.

Drugi dan kongresa prošao je u predstavljanju projekata hotelijerima na kojima UPUHH surađuje sa međunarodnim partnerima. Braća Hoeh s dr.sc. Lindom Juraković i Jerkom Sladoljevim predstavili su projekt certificiranja TOP hotels Hrvatska-ocjenjivanje i kontrola kvalitete hrvatskih hotelskih kuća. S ciljem promocije hrvatskog hotelskih kapaciteta na kineskom tržištu predstavljen je projekt Welcome Chinese standards koji će omogućiti hrvatskim hotelskim tvrtkama prezentaciju i promotivnu zastupljenost na najbrže rastućem svjetskom tržištu NR Kini. Kao poslastica za kraj, svjetski poznati Marketing i PR stručnjak, dr.Luiz Moutinho, jedan od glavnih predavača bledske škole, održao je uvodno predavanje predstavivši novi program renomirane škole IEDC BLED-Napredni menadžment u turizmu, koja otvara svoja vrata po prvi puta u Hrvatskoj u Termama Tuhelj.

I ove godine godišnji Kongres hotelijera polučio je uspjeh prezentirajući svjetske trendove u inovacijama napredne informatičke tehnologije, kao i novine najuspješnijih Turističkih zajednica u kreiranju i implementaciji turističkih proizvoda namijenjenih hotelijerima.

Izvor: UPUHH

Foto galerija

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Novosti

16.11.2017
Festivalu Meha nagrada Simply the Best!
08.11.2017
Lošinj nastavlja Integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji!
07.11.2017
Lošinjski hotel Bellevue 5* dobitnik prestižne Condé Nast Johansens nagrade za Best Destination Spa
06.11.2017
19. Kup Lošinja za klasu Optimist na Lošinju
19.10.2017
Simbol čistoće mora, Bijela zastava, dodijeljena lošinjskom Boutique Hotelu Alhambra
14.10.2017
Lošinjski hotel Bellevue u užem izboru za Condé Nast Johansens nagradu za izvrsnost
05.10.2017
Predstavljen koncept izrade Master plana razvoja „bike“ turizma otoka Lošinja
04.10.2017
ANKETA O ZADOVOLJSTVU STANOVNIKA - TURIZAM NA LOŠINJU 2017.
28.09.2017
Lošinj: Dodijeljene nagrade i priznanja Poslovne izvrsnosti u turizmu 2017.
16.09.2017
Lošinjan Daniel Gospić pobjednik 31. Euro - afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu!
15.09.2017
Na Lošinju svečano otvoreno 31. Euro - afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu!
14.09.2017
Dani hrvatskog turizma 2017. - otvorene on line prijave
13.09.2017
Majstorije chefa Melkiora Bašića obogatile ovogodišnji Food Film Festival
06.09.2017
Najinovativniji spa doživljaj današnjice doživite uz Valmont kozmetiku u 5* hotelu Bellevue
05.09.2017
Erich i Rosa Trummer - 30 godina redoviti posjetitelji Lošinja!
02.09.2017
Imenovan novi direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
01.09.2017
Lošinj obilježio 2 milijuna noćenja 10 dana ranije
01.09.2017
Na Lošinju: EURO-AFRIČKO PRVENSTVO U PODVODNOM RIBOLOVU
31.08.2017
Čak 10 dana ranije nego lani Grupa Jadranka ostvarila milijunto noćenje
24.08.2017
Rujan na Lošinju u znaku pomorstva i sporta, a zabavu garantiraju Marijan Ban & Diktatori, T.B.F. i Tedi Spalato
21.08.2017
7. Festival lošinjskih balkona na otoku vitalnosti
20.08.2017
Glazbena večer u lošinjskom hotelu Bellevue uz note violončelistice Ane Rucner
14.08.2017
Cjelogodišnjim letom iz Kölna preko Riječkog aerodroma do Lošinja
09.08.2017
Brošura i promotivni video „Savjeti za odgovornog putnika“
07.08.2017
Rasprodani koncert za pamćenje Lane Kos i Leona Košavić
02.08.2017
Dani hrvatskog turizma 2017. godine u Malom Lošinju, 25. i 26. listopada
30.07.2017
32. Dan iseljenika na Susku
29.07.2017
32. Dan iseljenika na otoku Susku! - najava
20.07.2017
Lošinj otok vitalnosti - brend vrhunske kvalitete i cjelokupnog sadržaja
14.07.2017
U Malom Lošinju ekskluzivno predstavljen šampanjac Moët Ice Impérial Rosé!
13.07.2017
Stoti rođendan proslavio na otoku vitalnosti!
30.06.2017
Lošinj uspješno plovi turističkom godinom
19.06.2017
Lošinjski Vitality Hotel Punta prvi hotel na Jadranu
17.06.2017
Luca Sardella snimao Parola di police verde na Lošinju
22.05.2017
U lošinjskoj Alhambri predstavljena glasovita Château Mouton Rothschild vina iz Francuske
18.05.2017
Vollo - online usporedba i kupovina karata za inozemne i domaće turiste
08.05.2017
Lošinjski originalni suveniri 2017.
06.05.2017
U okviru obilježavanja 70. rođendana, dodijeljena priznanja jubilarnim zaposlenicima Grupe Jadranka
05.05.2017
Lošinjska Grupa Jadranka svečano proslavila veliki jubilej – 70 godina uspješnoga rada
03.05.2017
Lošinju još jedno veliko priznanje za zdravstveni turizam!
28.04.2017
World cup 2018.– Downhill Lošinj
25.04.2017
Festival Apoksiomena i antike predstavlja 11. Feštu lošinjske kuhinje
24.04.2017
Ponajbolja vina s Plešivice predstavljena na prvom ovogodišnjem enološkom Masterclassu u lošinjskoj Alhambri
20.04.2017
Biciklistički vikend na otoku vitalnosti
10.04.2017
Info subota dan za iznajmljivače
07.04.2017
Održana 8. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
07.04.2017
Poznati hotelski brend Lošinj Hotels&Villas predstavlja redizajn vizualnog identiteta
05.04.2017
5. Festival aromaterapije „Apsyrtides“
03.04.2017
Travanj na Lošinju u znaku sporta i vitalnosti
01.04.2017
Poziv - ponuda lokalnih proizvoda
01.04.2017
Lošinjski eno-gastro događaj okupio najznačajnije talijanske trendsetere u Milanu
28.03.2017
Putevima Rudolfa Habsburga
28.03.2017
5. Forum lošinjskih iznajmljivača „Inovativni privatni“
25.03.2017
Najava - 5. Forum lošinjskih iznajmljivača - Inovativni privatni 2017
21.03.2017
Turistička i gastronomska ponuda Lošinja u Ljubljani
21.03.2017
World cup – Downhill Lošinj - 21. – 22. travnja 2018.
20.03.2017
Prvi turistički vodič o zdravlju i wellnessu: 'Mali Lošinj Health and Wellness Destination Guide'
13.03.2017
Dani lošinjske kuhinje u Ljubljani
08.03.2017
Tvrtka Jadranka hoteli dobitnik certifikata za upravljanje energetskom učinkovitošću
08.03.2017
Hrvatska oduševila National Geographic Channel
25.02.2017
Srednjoškolci pokazali zavidne ugostiteljske vještine na regionalnom natjecanju održanom u hotelu Bellevue
24.02.2017
Poziv za Originalne lošinjske suvenire u 2017.
22.02.2017
„tourismA 2017.“: Lošinj i Apoksiomen oduševili brojne posjetitelje u Firenci
15.02.2017
Tečajevi stranih jezika - edukacija za iznajmljivače i članove njihovih obitelji koji aktivno sudjeluju u komunikaciji s gostima
15.02.2017
Kartice za iznajmljivače
14.02.2017
Apoksiomen na otoku vitalnosti i Muzej Apoksiomena na međunarodnoj izložbi u Firenzi
10.02.2017
Karneval na Lošinju
25.01.2017
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja treću godinu zaredom sufinancira marketinške aktivnosti iznajmljivača
05.01.2017
Lošinj zaključio uspješnu turističku godinu
04.01.2017
Ove zime priuštite si jedinstveni spa i wellness doživljaj u Vitality hotelu Punta
09.12.2016
Održana 7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
06.12.2016
Dodijeljene nagrade i priznanja Poslovne izvrsnosti u turizmu 2016.
30.11.2016
Lošinjskim proizvođačima dodijeljena oznaka „Hrvatskog otočnog proizvoda“
28.11.2016
U sklopu Davis Cupa u Zagrebu predstavljene lošinjske delicije
18.11.2016
Lošinj- idealna zimska destinacija!
08.11.2016
Predstavljeni rezultati ankete Turističke zajednice i Grada Malog Lošinja
12.09.2016
Lošinj nastavlja trend: ostvareno 2 milijuna noćenja
27.05.2016
Lošinjski originalni suveniri 2016. godine
11.04.2016
Vodeći hrvatski enolozi i vinari okupili se na prvom wine Masterclassu u lošinjskom Boutique hotelu Alhambra
29.03.2016
Apoksiomen na otoku vitalnosti
08.03.2016
4. Forum losinjskih iznajmljivača - Inovativni privatni 2016
04.02.2016
Aktivan početak nove turističke godine na Lošinju
11.12.2015
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja održala je 5. sjednicu Skupštine TZG Malog Lošinja
02.10.2015
Održan Rivafest s 500 gostiju na Lošinju
14.08.2015
5. FESTIVAL LOŠINJSKIH BALKONA
10.08.2015
Lošinjski Bellevue prvi hotel s 5* koji je zaslužio prestižnu Bijelu zastavu
06.08.2015
Mali Lošinj uz etno reviju 'Materina priča' i koncert Jacquesa Houdeka proslavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
20.07.2015
Grad Mali Lošinj zbog brige o podmorju primio Bijelu zastavu na koncertu Ane Rucner
16.06.2015
U europskom projektu ETIS - Lošinj s više od 130 indikatora mjeri svoju održivost
20.04.2015
Četiri dana, četiri otoka – završio prvi „Adria 4 island MTB stage race“
19.04.2015
Klub Gastronaut na Lošinju
12.04.2015
Apoksiomen i Lošinj uspješno predstavljeni u Londonu
26.03.2015
4. Sjednica Skupštine TZG Malog Lošinja
11.03.2015
INOVATIVNI PRIVATNI ! – 2. Forum lošinjskih iznajmljivača
03.03.2015
GASTRO PREZENTACIJA „APOKSIOMENOVA ANTIČKA KUHINJA“
11.02.2015
EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE –TEČAJEVI STRANIH JEZIKA
06.02.2015
Apoksiomenova antička kuhinja
28.01.2015
Lošinjski koncept turizma osvojio svjetsku nagradu
20.01.2015
Apoksiomenova antička kuhinja
30.12.2014
53. Novogodišnji Kup gradova u podvodom ribolovu
29.12.2014
Hrvatska reprezentacija osvojila 37. Zimski kup nacija u podvodnom ribolovu
09.12.2014
Novi letovi za sezonu 2015
02.12.2014
Prezentacija Lošinja na kongresu hotelijera
21.11.2014
Održan prezentacijski let Rijeka-Mali Lošinj
09.10.2014
U Münchenu uspješno predstavljen Cresko-lošinjski arhipelag u sklopu projekta - Hrvatska 365
05.05.2014
Brzo i jednostavno do Lošinja
09.01.2014
Lošinj u 2013. godini ostvario više od 2,2 milijuna noćenja

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
O nama
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Priko 42, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr