Lošinjski koncept turizma osvojio svjetsku nagradu

   
   
Na danas (28.1.2015.) održanoj gala večeri u Madridu, prijestolnici UNWTO – a, u sklopu koje Svjetska turistička organzacija (UNWTO), od 2003. dodjeljuje prestižne Ulysses nagrade za izvrsnost u inovacijama u turizmu, Lošinj je osvojio treće mjesto na svijetu! 

Dodjeli nagrada nazočili su gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli i direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić, voditeljica ureda Biserka Regvat, te direktorica Predstavništva HTZ-a u Madridu Sanja Jelić, Marina Šimun iz glavnog ureda HTZ-a i Tea Zupčić iz Hrvatskog veleposlanstva u Španjolskoj.

Ocjenivački sud je činilo 11 nezavisnih članova te je iz tog razloga još veća čast dobiti ovako visoko priznanje.

U užem izboru s Lošinjem bili su Peru i njihov projekt “Y tú, qué planes?” te TZ Beča s projektom: „Creating Vienna’s Tourism Strategy 2020“.

Ovo je veliko priznanje lošinjskom konceptu turizma u okviru projekta „Miomirisi i okusi Lošinja“ koji TZ Grada Malog Lošinja, na čelu s direktoricom Đurđicom Šimičić i gradonačelnikom Garijem Cappellijem, Gradom Mali Lošinj te brojnim organizacijama, ustanovama, udrugama, partnerima te stanovnicima Lošinja, razvija od 2005. godine, a svake se godine u projekt priključuje sve veći broj zainteresiranih sudionika.

Ponosni smo na ovako veliki svjetski uspjeh naše male destinacije. Priznanje je ovo svim građanima, svima koji su većim ili manjim udjelom podržali koncept zdravlja, vitalnosti, bioraznolikosti, održivog razvoja i odgovornog turizma. Veliko svjetsko priznanje je čast i obveza da nastavimo razvijati turizam u ovom smjeru. Hvala svima koji su nas podržali, uključivali se u projekt, davali ideje, zajedno smo ga širiLI, mijenjali, razvijali. Hvala što ste vjerovali u uspjeh Lošinja! Na jednaki način i s novom energijom krećemo u daljnji razvoj našeg prekrasnog lošinjskog arhipelaga, koji smo s ponosom predstavili svijetu.“ – izjavila je je Đurđica Šimičić.

Projekt "Miomirisi i okusi Lošinja" temeljen je na tradiciji. Još 1892. godine biolog i profesor Ambroz Haračić proučavao je specifičnu mikroklimu Lošinja. Tada je Austro-ugarska monarhija proglasila Lošinj klimatskim lječilištem za bronhijalne bolesti. Lošinj je danas jednako kvalitetan - zrak i more prve kvalitete, 207 sunčanih dana godišnje, 280 km uređenih šetnica i pješačkih staza na 5 otoka, preko 180 dupina i Centar za istraživanje mora u kojem je moguće posvojiti dupina i tako doprinjeti njihovoj zaštiti i očuvanju.

U ovom projektu imamo čvrstu poveznicu javno-privatnog partnerstva. Počeo je malim koracima u Miomirisnom otočnom vrtu, a proširio se izvan granica Hrvatske i svijeta. Održivi i odgovoran turizam temelji su razvoja našeg projekta i temelj turizma. Razvijamo centar izvrsnosti - znanje na svim razinama, od najmlađih u vrtiću, do edukacije odraslih i cjeloživotnog obrazovanja. U prvom koraku educirali smo stanovnike o važnosti zaštite okoliša, zdravlju, biljkama, načinu korištenja, načinu uzgajanja, aromaterapiji i sl, nakon toga krenuli smo zajedno u promociju našeg projekta prema gostima. Gosti su s oduševljenjem prihvatili projekt i tako razvijaju ljubav prema otoku. Učimo načine kako koristiti samoniklo bilje u gastronomiji i pripremu tradicionalnih jela, a na Adrianovoj miomirisnoj kuhinji u kontinuitetu podučavamo stanovnike i ugostitelje te su u škole kuhanja aktivno uključena i djeca naše ugostiteljske škole.

Analiziramo kvalitetu u svim segmentima. Prvi smo u Hrvatskoj prije 4 godine imali tajnog gosta u destinaciji. Uspoređujemo ocjene svake godine i nagrađujemo najbolje partnere. Online upitnicima mjerimo zadovoljstvo gostiju turizmom i projektom Miomirisi i okusi Lošinja. Mjerimo i zadovoljstvo stanovnika. Vodimo brigu o odgovornom turizmu. Samo zadovoljan stanovnik destinacije može biti dobar domaćin!“ – ističe Đurđica Šimičić te dodaje: „Naši ljubitelji prirode dolaze tijekom cijele godine i time razvijamo cjelogodišnji turizam. Svake godine organiziramo niz manifestacija, posebno je zanimljiv Festival aromaterapije i fitoterapije, surađujemo s liječnicima, vršimo znanstvene dokaze. Znanstveno smo dokazali da se na Lošinju već nakon nekoliko dana širi kapacitet pluća. Naši welless centri, koji su uključeni u projekt, koriste prirodna eterična ulja u tretmanima, ulje smilja, kadulje, lavande, mirte, ... Potičemo lokalnu proizvodnju, pokrenuli smo 100 % prirodnu liniju Lošinjske kozmetike, gosti obožavaju posjetiti Miomirisni otočni vrt.

Na 250 km miomirisnih šetnica na 5 otoka postavljene su edukativne ploče, imamo tematske šetnice vitalnosti i zdravlja, te informacije o aromaterapiji na otvorenom, bilju koje gosti primjećuju u okružnju dok šetaju.Organiziramo forume i okupljamo stručnjake. Multidisciplinarno prilazimo projektu i uvijek iznova učimo i gradimo projekt s cijelom zajednicom, gradimo ga kao mozaik u kojem svatko stvara pojedini element i tako gradimo priču naše destinacije.

U 2015 krećemo s projektom Total quality management, ali uvijek prije svega naglašavamo očuvani prostor, odgovorni turizam, zadovoljnog stanovnika i oduševljene goste od kojih se 95 % u anketama izjasnilo da se žele vratiti i preporučiti nas svojim prijateljima!“ – zaključuje Šimičić.

Finalisti svih kategorija su predstavili svoje inovativne projekte i postignuća tijekom UNWTO Awards Symposioum – a, dan prije dodjele što je ujedno i iznimna promocija te su tako svjetski lideru iz područja turizma te razni ugledni uzvanici iz zemalja širom svijeta imali priliku čuti priču o lošinjskom turizmu koji počiva na inznimno dugoj tradiciji zdravstvenog turizma te pozicioniranju Lošinja kao otoka vitalnosti i destinacije zdravlja.

Izuzetna čast je primiti nagradu svjetskih razmjera, Lošinju koji živi svjetski turizam a ovakvim priznanjima vidimo da i svjetski turizam priznaje Lošinj kao destinaciju. To je velika potvrda, priznanje, ali i ohrabrenje otočnom stanovništvu da ne odustaje od svoje sredine koja pruža i uzima danak dvostruko težeg života nego u kopnenim sredinama.

Upravo zbog te motivacije svake godine Lošinj ima velike projekte, puno noviteta i sadržaja. Gosta želimo oduševiti, to je naša misija kojom odlično rukovodi Turistička zajednica poštujući dijalog domačina i gosta.

Veseli i ohrabruje činjenica da su ulaganja konstantna u svim vrstama smještaja, da potičemo jedni druge na kvalitetu, napredak, ulažemo u ljudske potencijale, edukacije koje se odvijaju u svim segmentima, od škole aromaterapije, do škole jezika, komunikacijskih vještina, a ona koja pokazuje da smo ju svi zajedno usvojili odličnim uspjehom su upravo Mirisi i okusi Lošinja.

Svijet prepoznaje da živimo viziju u kojoj pokušavamo zadržati vrijednosti, privrženost kraju koji nas određuje, ali i zadužuje zbog onih koji dolaze nakon nas, da gradimo ponos u očima naše djece, u istinskom življenju napretka, ali poštujući izvornost prirodnog uvijek misleći za dobrobit ovoga kraja koji živi na temeljima turizma i njegovu razvitku.“ – zaključio je gradonačelnik Gari Cappelli.

Foto galerija

Komentari


Croatian Mirjana  |  23.02.2015  |  StarStarStarStarStar
Super, jako se ponosim, što je Lošinj dobio tako visoko priznanje. Hvala svima koji su tome doprinjeli.
Croatian zlatko zadelj  |  01.02.2015  |  StarStarStarStarStar
Čestitamo Lošinju i Lošinjanima! I sami se uvjeravamo svake godine, boraveći na odmoru, u izvrsnosti turističke ponude i strategije. Z. Zadelj, Zagreb
Croatian NEVIA SOLDO-HAIN  |  29.01.2015  |  StarStarStarStarStar
ČESTITAM i želim od srca još veči uspjeh svima koji su uključeni u projekt "Miomirisi i okusi Lošinja"

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Novosti

19.10.2017
Simbol čistoće mora, Bijela zastava, dodijeljena lošinjskom Boutique Hotelu Alhambra
14.10.2017
Lošinjski hotel Bellevue u užem izboru za Condé Nast Johansens nagradu za izvrsnost
05.10.2017
Predstavljen koncept izrade Master plana razvoja „bike“ turizma otoka Lošinja
04.10.2017
ANKETA O ZADOVOLJSTVU STANOVNIKA - TURIZAM NA LOŠINJU 2017.
28.09.2017
Lošinj: Dodijeljene nagrade i priznanja Poslovne izvrsnosti u turizmu 2017.
16.09.2017
Lošinjan Daniel Gospić pobjednik 31. Euro - afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu!
15.09.2017
Na Lošinju svečano otvoreno 31. Euro - afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu!
14.09.2017
Dani hrvatskog turizma 2017. - otvorene on line prijave
13.09.2017
Majstorije chefa Melkiora Bašića obogatile ovogodišnji Food Film Festival
06.09.2017
Najinovativniji spa doživljaj današnjice doživite uz Valmont kozmetiku u 5* hotelu Bellevue
05.09.2017
Erich i Rosa Trummer - 30 godina redoviti posjetitelji Lošinja!
02.09.2017
Imenovan novi direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
01.09.2017
Na Lošinju: EURO-AFRIČKO PRVENSTVO U PODVODNOM RIBOLOVU
01.09.2017
Lošinj obilježio 2 milijuna noćenja 10 dana ranije
31.08.2017
Čak 10 dana ranije nego lani Grupa Jadranka ostvarila milijunto noćenje
24.08.2017
Rujan na Lošinju u znaku pomorstva i sporta, a zabavu garantiraju Marijan Ban & Diktatori, T.B.F. i Tedi Spalato
21.08.2017
7. Festival lošinjskih balkona na otoku vitalnosti
20.08.2017
Glazbena večer u lošinjskom hotelu Bellevue uz note violončelistice Ane Rucner
14.08.2017
Cjelogodišnjim letom iz Kölna preko Riječkog aerodroma do Lošinja
09.08.2017
Brošura i promotivni video „Savjeti za odgovornog putnika“
07.08.2017
Rasprodani koncert za pamćenje Lane Kos i Leona Košavić
02.08.2017
Dani hrvatskog turizma 2017. godine u Malom Lošinju, 25. i 26. listopada
30.07.2017
32. Dan iseljenika na Susku
29.07.2017
32. Dan iseljenika na otoku Susku! - najava
20.07.2017
Lošinj otok vitalnosti - brend vrhunske kvalitete i cjelokupnog sadržaja
14.07.2017
U Malom Lošinju ekskluzivno predstavljen šampanjac Moët Ice Impérial Rosé!
13.07.2017
Stoti rođendan proslavio na otoku vitalnosti!
30.06.2017
Lošinj uspješno plovi turističkom godinom
19.06.2017
Lošinjski Vitality Hotel Punta prvi hotel na Jadranu
17.06.2017
Luca Sardella snimao Parola di police verde na Lošinju
22.05.2017
U lošinjskoj Alhambri predstavljena glasovita Château Mouton Rothschild vina iz Francuske
18.05.2017
Vollo - online usporedba i kupovina karata za inozemne i domaće turiste
08.05.2017
Lošinjski originalni suveniri 2017.
06.05.2017
U okviru obilježavanja 70. rođendana, dodijeljena priznanja jubilarnim zaposlenicima Grupe Jadranka
05.05.2017
Lošinjska Grupa Jadranka svečano proslavila veliki jubilej – 70 godina uspješnoga rada
03.05.2017
Lošinju još jedno veliko priznanje za zdravstveni turizam!
28.04.2017
World cup 2018.– Downhill Lošinj
25.04.2017
Festival Apoksiomena i antike predstavlja 11. Feštu lošinjske kuhinje
24.04.2017
Ponajbolja vina s Plešivice predstavljena na prvom ovogodišnjem enološkom Masterclassu u lošinjskoj Alhambri
20.04.2017
Biciklistički vikend na otoku vitalnosti
10.04.2017
Info subota dan za iznajmljivače
07.04.2017
Poznati hotelski brend Lošinj Hotels&Villas predstavlja redizajn vizualnog identiteta
07.04.2017
Održana 8. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
05.04.2017
5. Festival aromaterapije „Apsyrtides“
03.04.2017
Travanj na Lošinju u znaku sporta i vitalnosti
01.04.2017
Poziv - ponuda lokalnih proizvoda
01.04.2017
Lošinjski eno-gastro događaj okupio najznačajnije talijanske trendsetere u Milanu
28.03.2017
5. Forum lošinjskih iznajmljivača „Inovativni privatni“
28.03.2017
Putevima Rudolfa Habsburga
25.03.2017
Najava - 5. Forum lošinjskih iznajmljivača - Inovativni privatni 2017
21.03.2017
Turistička i gastronomska ponuda Lošinja u Ljubljani
21.03.2017
World cup – Downhill Lošinj - 21. – 22. travnja 2018.
20.03.2017
Prvi turistički vodič o zdravlju i wellnessu: 'Mali Lošinj Health and Wellness Destination Guide'
13.03.2017
Dani lošinjske kuhinje u Ljubljani
08.03.2017
Tvrtka Jadranka hoteli dobitnik certifikata za upravljanje energetskom učinkovitošću
08.03.2017
Hrvatska oduševila National Geographic Channel
25.02.2017
Srednjoškolci pokazali zavidne ugostiteljske vještine na regionalnom natjecanju održanom u hotelu Bellevue
24.02.2017
Poziv za Originalne lošinjske suvenire u 2017.
22.02.2017
„tourismA 2017.“: Lošinj i Apoksiomen oduševili brojne posjetitelje u Firenci
15.02.2017
Tečajevi stranih jezika - edukacija za iznajmljivače i članove njihovih obitelji koji aktivno sudjeluju u komunikaciji s gostima
15.02.2017
Kartice za iznajmljivače
14.02.2017
Apoksiomen na otoku vitalnosti i Muzej Apoksiomena na međunarodnoj izložbi u Firenzi
10.02.2017
Karneval na Lošinju
25.01.2017
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja treću godinu zaredom sufinancira marketinške aktivnosti iznajmljivača
05.01.2017
Lošinj zaključio uspješnu turističku godinu
04.01.2017
Ove zime priuštite si jedinstveni spa i wellness doživljaj u Vitality hotelu Punta
09.12.2016
Održana 7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
06.12.2016
Dodijeljene nagrade i priznanja Poslovne izvrsnosti u turizmu 2016.
30.11.2016
Lošinjskim proizvođačima dodijeljena oznaka „Hrvatskog otočnog proizvoda“
28.11.2016
U sklopu Davis Cupa u Zagrebu predstavljene lošinjske delicije
18.11.2016
Lošinj- idealna zimska destinacija!
08.11.2016
Predstavljeni rezultati ankete Turističke zajednice i Grada Malog Lošinja
12.09.2016
Lošinj nastavlja trend: ostvareno 2 milijuna noćenja
27.05.2016
Lošinjski originalni suveniri 2016. godine
22.04.2016
Lošinj, Sardinija, Barcelona i Bretanja osvojili nagradu Europske komisije za održivi razvoj!
11.04.2016
Vodeći hrvatski enolozi i vinari okupili se na prvom wine Masterclassu u lošinjskom Boutique hotelu Alhambra
29.03.2016
Apoksiomen na otoku vitalnosti
08.03.2016
4. Forum losinjskih iznajmljivača - Inovativni privatni 2016
04.02.2016
Aktivan početak nove turističke godine na Lošinju
11.12.2015
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja održala je 5. sjednicu Skupštine TZG Malog Lošinja
02.10.2015
Održan Rivafest s 500 gostiju na Lošinju
14.08.2015
5. FESTIVAL LOŠINJSKIH BALKONA
10.08.2015
Lošinjski Bellevue prvi hotel s 5* koji je zaslužio prestižnu Bijelu zastavu
06.08.2015
Mali Lošinj uz etno reviju 'Materina priča' i koncert Jacquesa Houdeka proslavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
20.07.2015
Grad Mali Lošinj zbog brige o podmorju primio Bijelu zastavu na koncertu Ane Rucner
16.06.2015
U europskom projektu ETIS - Lošinj s više od 130 indikatora mjeri svoju održivost
20.04.2015
Četiri dana, četiri otoka – završio prvi „Adria 4 island MTB stage race“
19.04.2015
Klub Gastronaut na Lošinju
12.04.2015
Apoksiomen i Lošinj uspješno predstavljeni u Londonu
26.03.2015
4. Sjednica Skupštine TZG Malog Lošinja
11.03.2015
INOVATIVNI PRIVATNI ! – 2. Forum lošinjskih iznajmljivača
03.03.2015
GASTRO PREZENTACIJA „APOKSIOMENOVA ANTIČKA KUHINJA“
11.02.2015
EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE –TEČAJEVI STRANIH JEZIKA
06.02.2015
Apoksiomenova antička kuhinja
28.01.2015
Lošinjski koncept turizma osvojio svjetsku nagradu
20.01.2015
Apoksiomenova antička kuhinja
30.12.2014
53. Novogodišnji Kup gradova u podvodom ribolovu
29.12.2014
Hrvatska reprezentacija osvojila 37. Zimski kup nacija u podvodnom ribolovu
09.12.2014
Novi letovi za sezonu 2015
02.12.2014
Prezentacija Lošinja na kongresu hotelijera
21.11.2014
Održan prezentacijski let Rijeka-Mali Lošinj
09.10.2014
U Münchenu uspješno predstavljen Cresko-lošinjski arhipelag u sklopu projekta - Hrvatska 365
05.05.2014
Brzo i jednostavno do Lošinja
09.01.2014
Lošinj u 2013. godini ostvario više od 2,2 milijuna noćenja

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
O nama
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Priko 42, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr