U europskom projektu ETIS - Lošinj s više od 130 indikatora mjeri svoju održivost

   
   

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja među prvima u Hrvatskoj sudjeluju u projektu Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta .

Lošinj je uz 100 destinacija Europe, a među prvima u Hrvatskoj u pilot fazi projekta ETIS. Indikatori koji se mjere postaju službeni set pokazatelja Europske komisije za održivi razvoj destinacije.


„Najveći atributi Hrvatske svakako su čisto more, čisti okoliš te bogatstvo očuvanih staništa i eko sustava. Shvaćajući važnost tih vrijednosti, Ministarstvo turizma u planiranju i provođenju svih aktivnosti i mjera turističke politike veliku pažnju posvećuje upravo načelima ekološki odgovornog i održivog razvoja. Razvoj turizma velikim dijelom se temelji na unapređenju zaštite okoliša i očuvanju kvalitete prirodnih resursa i stoga mi je izuzetno drago što neke destinacije, a Lošinj je svako jedan od predvodnika, tom segmentu posvećuju posebno veliki značaj i pažnju“, komentirao je Ministar turizma Republike Hrvatske, Darko Lorencin.


Europska je komisija osmislila proces Europskog sustava pokazatelja za turizam za održiva odredišta kojima se upravlja na lokalnoj razini, a namjenjen je za praćenje, upravljanje i jačanje održivosti turističkog odredišta. Niz od 27 glavnih i 40 izbornih pokazatelja korisno je sredstvo za praćenje rezultata, donošenje boljih upravljačkih odluka i utjecanje na odgovarajuće politike odredišta. Zanimljivo je da je Lošinj uz obvezne počeo mjeriti i neobavezne indikatore i uvrstio ih u temeljni dokument -mjeri se gotovo sve što je mjerljivo u destinaciji! Naravno, dokument Održivosti otoka vitalnosti će se kontinuirano dopunjavati novim parametrima.


Dr.sc. Hrvoje Carić navodi kako je svrha ETIS-a staviti realne pokazatelje iza tvrdnji o održivosti, a kako se destinacije suočavaju s brojnim izazovima, Europska je komisija odlučila na razini Europske Unije inicirati pilot projekt koji bi usustavio upravljanje održivosti turizma. Kako bez mjerenja nema upravljanja niti marketinga, ETIS je u stvari već davno bio nužan. Također navodi kako uspjeh Lošinja nije ovom prilikom jednokratan, uspjeh je snaga obvezivanja kontinuiranog upravljanja destinacijom po najboljoj svjetskoj praksi.Početnom točkom za mjerenje razine održivosti turizma u odredištu smatraju se 4 sektora glavnih i izbornih pokazatelja: o upravljanju odredištem, gospodarskoj vrijednosti, društvenom i kulturnom utjecaju i utjecaju na okoliš destinacije.


Pokazatelji sektora 'Upravljanje odredištem' postavljaju glavna pitanja za donošenje odluka i komunikaciju koja doprinose održivom upravljanju turizmom u odredištu. Indikatori kojima Lošinj raspolaže svjedoče o 44,40% turističkih poduzeća/objekata koji koriste certifikate za mjere održivosti. Po rezultatima ankete postotak posjetitelja zadovoljnih iskustvom u Lošinju je 96,29%.


'Hotelijerstvo je jedan od lidera u turističkoj destinaciji, te konstantno teži izvrsnosti. Kada javna uprava prepozna važnost i mjeri pokazatelje gospodarskih vrijednosti, prosječnu potrošnju kao i prosječnu cijenu smještaja, onda možemo reći da se destinacija vodi odgovorno. Održivi razvoj, očuvanje i kvaliteta prostora, kvaliteta u svim segmentima od kvalitete smještaja i usluge, ponude u hotelima i cjelokupnoj destinaciji koja podržava i stvara preduvjete za investicije, temelj su realizacije Strateških dokumenata razvoja turizma Republike Hrvatske. Nadamo se da će i ostale destinacije krenuti lošinjskim primjerom i mjeriti svoju održivost.'izjavio je Pero Matić, predsjednik operativnog odbora Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

Potpunu podršku projektu izrazio je i direktor ureda Kamping Udruženja Hrvatske, Adriano Palman, ocjenivši izuzetno važnim mjerenje svih pokazatelja održivosti kao zalog za odgovorno planiranje budućih projekata te istaknuo važnost sudjelovanja cijelog odredišta u tom procesu.

Doprinos turizma gospodarskoj održivosti na odredištu mjeri se pokazateljima u sektoru 'Gospodarske vrijednosti' u kojoj Lošinj raspolaže podacima o dnevnoj potrošnji po turistu (smještaj, hrana i piće te druge usluge) od 66,36 EUR. Deset najvećih turističkih poduzeća uključenih u upravljanje odredištem 77,7% svojih aktivnosti usmjerava upravo na aktivnosti kooperativnog marketinga za odredišta, a 70,07 % poduzeća uzima barem 25% hrane i pića lokalnih/regionalnih proizvođača.


Pokazatelji sektora 'Društvenog i kulturnog utjecaja' usmjereni su na učinke turizma na stanovnike i kulturno nasljeđe u odredištu. Gustoća stanovništva iznosi 35,9 na km2, u destinaciji je 95% stanovništva zadovoljno s turizmom. Od 59,60% žena zaposlenih u turističkom sektoru njih 33% zauzima mjesto na vodećim pozicijama. Na Lošinju se nalazi i 56% atraktivnih mjesta za posjetitelje pristupačnih osobama s invaliditetom. Podatak koji svjedoči o trudu koji se ulaže u promociju tradicionalnog dobra je postotak od 57% najvažnijih događanja usmjerenih na tradicionalnu/lokalnu kulturu i dobra otoka Lošinja.


Elementi od ključne važnosti za održivost prirodnog okoliša odredišta čine pokazatelje sektora 'Učinka na okoliš' koji na primjeru Lošinja svjedoče o kvaliteti održivosti sa 77,70% turističkih poduzeća uključenih u programe za ublažavanje klimatskih promjena kao što su: smanjenje emisije CO2, niskoenergetski sustavi te reakcije i djelovanje 'prilagodbe'. 88,90% turističkih poduzeća je prešlo na niskoenergetsko osvjetljenje, a od ukupnog otpada 13,78% iznosi količina recikliranog otpada. Odredište, odnosno stanovništvo sudjeluje sa 47% u lokalnoj strategiji i planovima za smanjenje onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja. U sklopu istraživanja za potrebe ETIS-a provedenog na uzorku od 18 poduzeća koja bilježe 60% uštede vode u sanitarnim prostorijama zahvaljujući opremi koja to omogućava.


Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja prikupljaju i dodatne pokazatelje koji zadovoljavaju kriterije ulaska u ETIS među kojima je svoje mjesto zauzela klima sa svojih 207 sunčanih dana u godini i 328 mm oborina godišnje te specifična flora i fauna otoka koja broji 247 dupina i 1150 biljaka na cresko- lošinjskom području. Vodi se popis gradskih projekata s imenima projekt managera i planom provođenja na razini Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, a od 2016. godine i svih Gradskih službi i poduzeća. Uz plan uređenja parkirnih mjesta, evidentiraju se i uređena parkirna mjesta na području Grada Malog Lošinja te se prati broj upisane i neupisane djece u Vrtić, Osnovnu i Srednju školu po svim sektorima i sa popisom projekata i aktivnosti, Lučka kapetanija, Lučka uprava, Vatrogasna postaja. Na temelju podataka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske evidentira se broj kaznenih djela, rješenih kriminalnih djela i broj prekršajnih radnji kako bi gostima osigurali mir prilikom boravka u našoj destinaciji.


Da je Lošinj destinacija odgovorna za izuzetan doprinos svjetskom održivom razvoju turizma svjedoče brojne nagrade za održivost destinacije, među kojima je posljednja u nizu prestižna UNWTO (Svjetske turisticke organizacije) Nagrada Ulysses 2015. za izvrsnost i inovacije u turizmu.


Leila Krešić-Jurić, direktorica sektora za turizam Hrvatske Gospodarske Komore smatra kako je Grad Mali Lošinj– kao i toliko puta do danas unatrag nekoliko godina – opet preduhitrio mnoge hrvatske turističke destinacije:„Izmjereni ETIS pokazatelji su više nego impresivni, ne samo zbog rezultata ovih mjerenja već i zbog same činjenice da su uopće mogli biti izmjereni, a kao plod iznimnog truda lokalnih jedinica upravljanja ovom prekrasnom turističkom destinacijom. Iako su prirodni resursi kakvima raspolaže Mali Lošinj fantastični, iako su investicije u turističke objekte infrastrukturu jedne od najznačajnih u zemlji, iako stanovnici žive turizam u punom smislu riječi, činjenica je da je sve to tek djelić mozaika i kontinuiranog truda kojeg godinama ulažu svi dionici turizma na otoku. Posljedica ovakve sinergije su višestruke nagrade koje pristižu iz godine u godinu i samo je pitanje - koja je iduća? Ulazak u pilot projekt Europskog sustava pokazatelja održivog turizma u destincijama za Grad Mali Lošinj je još jedno priznanje za upornost u poticanju izvrsnosti i kreiranje nezaboravnog turističkog doživljaja. Stoga, u ime Hrvatske gospodarske komore, čestitke Lošinjanima koji nam i na ovaj način vlastitim primjerom pokazuju što održivost znači u praksi, kada cijela destinacija živi turizam na dobrobit gostiju, ali i svih žitelja!”

Konceptom zdravlja, vitalnosti, bioraznolikosti, održivog razvoja i odgovornog turizma Lošinj se izdvaja kvalitetom. Vodeći računa o zadovoljstvu gostiju koji posjećuju lošinjski arhipelag, kvaliteti usluge, inovacije i kreativnosti u turizmu, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja svake godine rukovodi velikim projektima punim noviteta i sadržaja, poštujući dijalog domaćina i gosta.

„Sudjelovanje u projektu ETIS logičan je slijed svih dosadašnjih aktivnosti koje provodimo na području Grada Malog Lošinja. Učinkovit menadžment i društveno odgovorno poslovanje čine nas pozitivnim primjerom destinacije koja zna kako razvijati svoje potencijale. U velikom lošinjskom investicijskom ciklusu sa preko 40 milijuna eura ulaganja godišnje, izuzetno je vazno razvijati se i kvalitetno unapređivati ponudu, sa istovremenom strategijom održivog razvoja dakle, inteligentnim razvojem turizma“, zaključio je gradonačelnik Grada Malog Lošinja, Gari Cappelli.

Foto galerija

Ocijeni i komentiraj

Upišite komentar :
Napominjemo da su komentari na ovom webu moderirani, što znači da se objavljuju tek nakon provjere u cilju sprječavanja spama.
Upišite ime:
Ocjena:
Komentiraj

Novosti

16.11.2017
Festivalu Meha nagrada Simply the Best!
08.11.2017
Lošinj nastavlja Integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji!
07.11.2017
Lošinjski hotel Bellevue 5* dobitnik prestižne Condé Nast Johansens nagrade za Best Destination Spa
06.11.2017
19. Kup Lošinja za klasu Optimist na Lošinju
19.10.2017
Simbol čistoće mora, Bijela zastava, dodijeljena lošinjskom Boutique Hotelu Alhambra
14.10.2017
Lošinjski hotel Bellevue u užem izboru za Condé Nast Johansens nagradu za izvrsnost
05.10.2017
Predstavljen koncept izrade Master plana razvoja „bike“ turizma otoka Lošinja
04.10.2017
ANKETA O ZADOVOLJSTVU STANOVNIKA - TURIZAM NA LOŠINJU 2017.
28.09.2017
Lošinj: Dodijeljene nagrade i priznanja Poslovne izvrsnosti u turizmu 2017.
16.09.2017
Lošinjan Daniel Gospić pobjednik 31. Euro - afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu!
15.09.2017
Na Lošinju svečano otvoreno 31. Euro - afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu!
14.09.2017
Dani hrvatskog turizma 2017. - otvorene on line prijave
13.09.2017
Majstorije chefa Melkiora Bašića obogatile ovogodišnji Food Film Festival
06.09.2017
Najinovativniji spa doživljaj današnjice doživite uz Valmont kozmetiku u 5* hotelu Bellevue
05.09.2017
Erich i Rosa Trummer - 30 godina redoviti posjetitelji Lošinja!
02.09.2017
Imenovan novi direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
01.09.2017
Lošinj obilježio 2 milijuna noćenja 10 dana ranije
01.09.2017
Na Lošinju: EURO-AFRIČKO PRVENSTVO U PODVODNOM RIBOLOVU
31.08.2017
Čak 10 dana ranije nego lani Grupa Jadranka ostvarila milijunto noćenje
24.08.2017
Rujan na Lošinju u znaku pomorstva i sporta, a zabavu garantiraju Marijan Ban & Diktatori, T.B.F. i Tedi Spalato
21.08.2017
7. Festival lošinjskih balkona na otoku vitalnosti
20.08.2017
Glazbena večer u lošinjskom hotelu Bellevue uz note violončelistice Ane Rucner
14.08.2017
Cjelogodišnjim letom iz Kölna preko Riječkog aerodroma do Lošinja
09.08.2017
Brošura i promotivni video „Savjeti za odgovornog putnika“
07.08.2017
Rasprodani koncert za pamćenje Lane Kos i Leona Košavić
02.08.2017
Dani hrvatskog turizma 2017. godine u Malom Lošinju, 25. i 26. listopada
30.07.2017
32. Dan iseljenika na Susku
29.07.2017
32. Dan iseljenika na otoku Susku! - najava
20.07.2017
Lošinj otok vitalnosti - brend vrhunske kvalitete i cjelokupnog sadržaja
14.07.2017
U Malom Lošinju ekskluzivno predstavljen šampanjac Moët Ice Impérial Rosé!
13.07.2017
Stoti rođendan proslavio na otoku vitalnosti!
30.06.2017
Lošinj uspješno plovi turističkom godinom
19.06.2017
Lošinjski Vitality Hotel Punta prvi hotel na Jadranu
17.06.2017
Luca Sardella snimao Parola di police verde na Lošinju
22.05.2017
U lošinjskoj Alhambri predstavljena glasovita Château Mouton Rothschild vina iz Francuske
18.05.2017
Vollo - online usporedba i kupovina karata za inozemne i domaće turiste
08.05.2017
Lošinjski originalni suveniri 2017.
06.05.2017
U okviru obilježavanja 70. rođendana, dodijeljena priznanja jubilarnim zaposlenicima Grupe Jadranka
05.05.2017
Lošinjska Grupa Jadranka svečano proslavila veliki jubilej – 70 godina uspješnoga rada
03.05.2017
Lošinju još jedno veliko priznanje za zdravstveni turizam!
28.04.2017
World cup 2018.– Downhill Lošinj
25.04.2017
Festival Apoksiomena i antike predstavlja 11. Feštu lošinjske kuhinje
24.04.2017
Ponajbolja vina s Plešivice predstavljena na prvom ovogodišnjem enološkom Masterclassu u lošinjskoj Alhambri
20.04.2017
Biciklistički vikend na otoku vitalnosti
10.04.2017
Info subota dan za iznajmljivače
07.04.2017
Održana 8. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
07.04.2017
Poznati hotelski brend Lošinj Hotels&Villas predstavlja redizajn vizualnog identiteta
05.04.2017
5. Festival aromaterapije „Apsyrtides“
03.04.2017
Travanj na Lošinju u znaku sporta i vitalnosti
01.04.2017
Poziv - ponuda lokalnih proizvoda
01.04.2017
Lošinjski eno-gastro događaj okupio najznačajnije talijanske trendsetere u Milanu
28.03.2017
Putevima Rudolfa Habsburga
28.03.2017
5. Forum lošinjskih iznajmljivača „Inovativni privatni“
25.03.2017
Najava - 5. Forum lošinjskih iznajmljivača - Inovativni privatni 2017
21.03.2017
Turistička i gastronomska ponuda Lošinja u Ljubljani
21.03.2017
World cup – Downhill Lošinj - 21. – 22. travnja 2018.
20.03.2017
Prvi turistički vodič o zdravlju i wellnessu: 'Mali Lošinj Health and Wellness Destination Guide'
13.03.2017
Dani lošinjske kuhinje u Ljubljani
08.03.2017
Tvrtka Jadranka hoteli dobitnik certifikata za upravljanje energetskom učinkovitošću
08.03.2017
Hrvatska oduševila National Geographic Channel
25.02.2017
Srednjoškolci pokazali zavidne ugostiteljske vještine na regionalnom natjecanju održanom u hotelu Bellevue
24.02.2017
Poziv za Originalne lošinjske suvenire u 2017.
22.02.2017
„tourismA 2017.“: Lošinj i Apoksiomen oduševili brojne posjetitelje u Firenci
15.02.2017
Tečajevi stranih jezika - edukacija za iznajmljivače i članove njihovih obitelji koji aktivno sudjeluju u komunikaciji s gostima
15.02.2017
Kartice za iznajmljivače
14.02.2017
Apoksiomen na otoku vitalnosti i Muzej Apoksiomena na međunarodnoj izložbi u Firenzi
10.02.2017
Karneval na Lošinju
25.01.2017
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja treću godinu zaredom sufinancira marketinške aktivnosti iznajmljivača
05.01.2017
Lošinj zaključio uspješnu turističku godinu
04.01.2017
Ove zime priuštite si jedinstveni spa i wellness doživljaj u Vitality hotelu Punta
09.12.2016
Održana 7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja
06.12.2016
Dodijeljene nagrade i priznanja Poslovne izvrsnosti u turizmu 2016.
30.11.2016
Lošinjskim proizvođačima dodijeljena oznaka „Hrvatskog otočnog proizvoda“
28.11.2016
U sklopu Davis Cupa u Zagrebu predstavljene lošinjske delicije
18.11.2016
Lošinj- idealna zimska destinacija!
08.11.2016
Predstavljeni rezultati ankete Turističke zajednice i Grada Malog Lošinja
12.09.2016
Lošinj nastavlja trend: ostvareno 2 milijuna noćenja
27.05.2016
Lošinjski originalni suveniri 2016. godine
11.04.2016
Vodeći hrvatski enolozi i vinari okupili se na prvom wine Masterclassu u lošinjskom Boutique hotelu Alhambra
29.03.2016
Apoksiomen na otoku vitalnosti
08.03.2016
4. Forum losinjskih iznajmljivača - Inovativni privatni 2016
04.02.2016
Aktivan početak nove turističke godine na Lošinju
11.12.2015
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja održala je 5. sjednicu Skupštine TZG Malog Lošinja
02.10.2015
Održan Rivafest s 500 gostiju na Lošinju
14.08.2015
5. FESTIVAL LOŠINJSKIH BALKONA
10.08.2015
Lošinjski Bellevue prvi hotel s 5* koji je zaslužio prestižnu Bijelu zastavu
06.08.2015
Mali Lošinj uz etno reviju 'Materina priča' i koncert Jacquesa Houdeka proslavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
20.07.2015
Grad Mali Lošinj zbog brige o podmorju primio Bijelu zastavu na koncertu Ane Rucner
16.06.2015
U europskom projektu ETIS - Lošinj s više od 130 indikatora mjeri svoju održivost
20.04.2015
Četiri dana, četiri otoka – završio prvi „Adria 4 island MTB stage race“
19.04.2015
Klub Gastronaut na Lošinju
12.04.2015
Apoksiomen i Lošinj uspješno predstavljeni u Londonu
26.03.2015
4. Sjednica Skupštine TZG Malog Lošinja
11.03.2015
INOVATIVNI PRIVATNI ! – 2. Forum lošinjskih iznajmljivača
03.03.2015
GASTRO PREZENTACIJA „APOKSIOMENOVA ANTIČKA KUHINJA“
11.02.2015
EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE –TEČAJEVI STRANIH JEZIKA
06.02.2015
Apoksiomenova antička kuhinja
28.01.2015
Lošinjski koncept turizma osvojio svjetsku nagradu
20.01.2015
Apoksiomenova antička kuhinja
30.12.2014
53. Novogodišnji Kup gradova u podvodom ribolovu
29.12.2014
Hrvatska reprezentacija osvojila 37. Zimski kup nacija u podvodnom ribolovu
09.12.2014
Novi letovi za sezonu 2015
02.12.2014
Prezentacija Lošinja na kongresu hotelijera
21.11.2014
Održan prezentacijski let Rijeka-Mali Lošinj
09.10.2014
U Münchenu uspješno predstavljen Cresko-lošinjski arhipelag u sklopu projekta - Hrvatska 365
05.05.2014
Brzo i jednostavno do Lošinja
09.01.2014
Lošinj u 2013. godini ostvario više od 2,2 milijuna noćenja

Newsletter

Upišite e-mail i prijavite se: Upišite kod sa slike:
Prijava gostiju
Pratite nas:
Instagram Pinterest RSS Facebook YouTube Google Earth Smartphone Application
Kontakt
O nama
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja
Priko 42, HR – 51550 MALI LOŠINJ, Hrvatska
Tel: +385 51 231 884, Tel: +385 51 231 547, Fax: +385 51 233 373
E-mail: losinj@visitlosinj.hr