Održivo poslovanje

LOŠINJSKO OTOČJE  - PRVA HRVATSKA DESTINACIJA S NAGRADOM GREEN DESTINATIONS * !
* Green Destinations priznanja označavaju razine usklađenosti s Green Destinations standardom V2, dodijeljuju se temeljem ocjena neovisnog revizora, a priznaje ih GSTC. Revizije su potrebne svake 2 godine i rezultiraju dodjelom brončane, srebrne, zlatne ili platinaste oznake.

LOŠINJSKO OTOČJE - destinacija održivog i odgovornog turizma: Upravo je održivost godinama ključna prednost; kroz kvalitetnu suradnju sa stanovnicima, brojnim projektima i događanjima u domeni održivog kulturnog i zdravstvenog turizma te mnogobrojnim investicijama kao preduvjetima za razvoj cjelogodišnjeg održivog turizma.

Među prvima u Hrvatskoj Lošinj sudjeluje u projektu Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Obaveznim mjerenjem i usporedbom podataka detektiraju se snage, slabosti, prijetnje i prilike kako bi konstantno unaprjeđivali strategiju održivosti destinacije. 

 Nositelj je brojnih nagrada u domeni održivog turizma. Jedna od njih je i ona za održivo i pristupačno upravljanje turizmom, a izabran je i u Top 100 održivih destinacija svijeta.

 Mali Lošinj dobio priznanje za odgovorno upravljanje turizmom - WTM Responsible Tourism Awards (Nagrade za odgovorni turizam). 

 

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja potpisnik je Glasgowske deklaracije - obvezivanje na desetljeće klimatskih akcija u turizmu. Deklaracija pruža smjernice za 50% smanjenje emisija CO2 do 2030. godine i dostizanje neto nulte emisije što je prije moguće prije 2050. godine. Potpisnici Glasgowske deklaracije slažu se o pet zajedničkih načina osiguranja usklađenosti klimatskih mjera u cijelom turističkom sektoru: mjeriti, dekarbonizirati, regenerirati, surađivati, financirati.


U integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima dolazi se do prijedloga i rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju. 

Malim, svakodnevnim koracima zajedno možemo učiniti velike i pozitivne promjene i odgovorno čuvati lošinjsko otočje!

 

SMJERNICE ZA USVAJANJE STANDARDA ODRŽIVOSTI

Na globalnoj, ali i lokalnoj razini vidljiva je sve veća zabrinutosti stanovništva po pitanjima degradacije okoliša, društvenih nejednakosti i ekonomske nestabilnosti.
Kako bismo odgovorili na spomenutu zabrinutost, pripremili smo smjernice za usvajanje standarda održivosti. Primjenom istih moguće je zadržati pristunost i konkurentnost na tržištu, kao i donijeti ispravne odluke te provesti posljedične poslovne aktivnosti.

 Edukativni materijal - standardi održivosti

Načela održivosti:
• Načelo održivosti okoliša
• Načelo ekonomske održivosti
• Načelo društvene održivosti

Savjeti za implementaciju:

Učinkovito upravljanje energetskim resursima
Suradnja s lokalnim poduzetnicima
Sudjelovanje u događajima u zajednici
Osmišljavanje i provođenje strategije za smanjenje otpada
Izbjegavanje štetnih kemikalija, odgovorna potrošnja vode te sadnja autohtonih vrsta
Osiguranje financijske održivost poslovanja
Osiguranje dodatnih izvora prihoda
Pošten pristup i odnos prema svakom članu osoblja
Poštovanje i promocija kulturne baštine regije
Osiguranje dostupnosti objekata svima, uključujući osobe s invaliditetom

Smjernice za primjenu praksi odrzivosti

 

SMJERNICE ZA ODGOVORNO UPRAVLJANJE OTPADOM

Jedan od najvećih problema u turističkim destinacijama je svakako otpad, koji vrlo brzo može nagrditi turističku destinaciju ako se u istoj ne provode mjere odgovornog upravljanja otpadom.
Kako bismo potaknuli dobre prakse recikliranja, kompostiranja te korištenja ekološki prihvatljivih proizvoda, pripremili smo edukativni letak o odgovornom upravljanju otpadom. Primjenom praksi koje su navedene u letku, moguće je utjecati na goste, ali i zaposlenike kako bi smanjili količine otpada te zadržali izvornu ljepotu destinacije.

• Letak - odgovorno upravljanje otpadom

Savjeti za implementaciju:

➔ Revizija količine otpada
Postavljanje jasnih ciljeva
Korištenje višekratnih proizvoda
Reduciranje otpada od hrane
Obuka osoblja
Uključivanje gostiju
Praćenje i mjerenje

 

• Smjernice za smanjenje i recikliranje otpada
 Eko otoci - upute za korištenje otpadomjera
Pomogni očuvati lošinjske plaže čistima


 

SMJERNICE ZA ODGOVORNU POTROŠNJU VODE

Većina ljudi tijekom odmora ne brine o potrošnji vode, pa ne čudi kako su u hotelima najveći potrošači upravo gosti, čak i više nego što su to kuhinje ili praonice.
Kako bismo utjecali na spomenuti negativan trend, pripremili smo edukativni letak o odgovornoj potrošnji vode. Primjenom praksi koje su navedene u letku, moguće je utjecati na goste, ali i zaposlenike kako bi odgovornije koristili dostupne resurse.

  Letak - odgovorna potrošnja vode

Savjeti za implementaciju:

Revizija potrošnje vode
Postavljanje jasnih ciljeva
Ulaganje u učinkovitost
Redovito održavanje
Obuka osoblja
Uključivanje gostiju

Smjernice za odgovorno konzumiranje vode

 

SMJERNICE ZA SMANJENJE POTROŠNJE ENERGIJE

Protekom vremena ljudima je sve jasnije kako određeni izvori energije imaju svoj kraj, zbog čega je važno ne samo čuvati postojeću energiju, već se i što je više moguće, okrenuti ka obnovljivim izvorima energije.
Kako bismo potaknuli dobre prakse, pripremili smo edukativni letak o odgovornoj potrošnji energije. Primjenom praksi koje su navedene u letku, uvidjet ćete da energetska učinkovitost nije nedostižan, već lako ostvariv i važan korak prema održivoj i odgovornoj budućnosti.

 Letak - smanjenje potrošnje energije

Savjeti za implementaciju:

Revizija potrošnje energije
Postavljanje jasnih ciljeva
Ulaganje u energetski učinkovite uređaje
Redovita procjena
Obuka osoblja
Uključivanje gostiju
Praćenje i mjerenje

Smjernice za smanjenje potrošnje energije

 

SMJERNICE ZA SMANJENJE EMISIJE STAKLENIČKIH PLINOVA

Planet Zemlja je samo jedan te je važno ulagati napor da ga održimo zdravim!
Jedan od važnih koraka je smanjenje emisije stakleničkih plinova, čemu svatko od nas može doprinijeti. Stoga je važno goste i zaposlenike poticati na podršku lokalnih proizvođača, uplatu kompenzacije CO2 za odrađene letove, izbjegavanje korištenja plastičnih proizvoda te ostale naizgled male korake koji čine veliku razliku za planet Zemlju.
Kako bismo potaknuli dobre prakse, pripremili smo edukativni letak u kojem ćete doznati koje korake već danas možete poduzeti kako bi svojim primjerom pokazali gostima kako mogu smanjiti ugljični otisak.

• Letak - smanjenje emisije stakleničkih plinova

Savjeti za implementaciju:

Revizija potrošnje emisija
Postavljanje jasnih ciljeva
Korištenje obnovljivih izvora energije
Revizija praksi
Obuka osoblja
Uključivanje gostiju
Praćenje i mjerenje

Smjernice za smanjenje emisija stakleničkih plinova
Upute za turističke tvrtke - Smanjenje i izvještavanje o emisijama stakleničkih plinova

 

LOŠINJSKO OTOČJE - DESTINACIJA ODRŽIVOSTI I JEDNAKOSTI

 

ANTIDISKRIMINACIJA I PROMICANJE RADNIH PRAVA

Rad u turizmu na Lošinju temelji se na načelima jednakosti i poštovanja ljudskih prava. To znači da ne toleriramo nikakav oblik diskriminacije, bilo da je riječ o spolu, rasi, vjeroispovijesti, nacionalnosti, dobi, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, invaliditetu ili bilo kojem drugom osobnom obilježju.
Svi zaposleni u turizmu imaju pravo na jednako postupanje, bez obzira na njihovu različitost.
Pozivamo sve koji rade u turizmu da budu aktivni sudionici u ovom procesu i da prijave bilo kakve slučajeve diskriminacije ili kršenja radnih prava.

Navedeno uključuje pravo na:

● Redovnu i pravednu plaću
● Sigurne i zdrave uvjete rada
● Dnevni odmor i godišnji odmor
● Zdravstveno osiguranje
● Zaštitu od uznemiravanja i mobinga.

Informativni tekst o antidiskriminaciji i promicanju radnih prava
Smjernice antikorupcijske politike i Etički kodeks turističke zajednice Grada Malog Lošinja

 

PROMOCIJA LOŠINJSKOG OTOČJA KAO LOKALITETA

Lošinj je izvrstan spoj zdravlja, gastronomije, kulture i miomirisa arhipelaga!
Blaga klima, bogata bioraznolikost, ugodna atmosfera te 250 kulturno-zabavnih manifestacija – samo su neki od razloga zahvaljujući kojima se lošinjski arhipelag na svjetskom tržištu pozicionirao kao otok vitalnosti.
Promovirajmo naš Lošinj onako kako on i zaslužuje - na održiv i odgovoran način. Svojim primjerom pokažimo da je Lošinj destinacija za one koji žele vitalnost u svakom aspektu života.

Interpretativni materijal o značaju lokaliteta

 

CERTIFIKATI I OZNAKE KVALITETE NA PODRUČJU LOŠINJSKOG OTOČJA

 Smještajni objekti s certifikatima i oznakama kvalitete
(Posljednje ažurirano: 23.8.2024.)

 

#RESPECTLOSINJ TEAM

Za sve informacije, prijedloge i upite, slobodno se obratite našem #respectlosinj timu:
• Dalibor Cvitković, direktor: dalibor@visitlosinj.hr
 Josipa Perić Haluška, Experience Manager & Sustainability Coordinator: josipa@visitlosinj.hr

 

ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA

2023. - Stavovi lokalnog stanovništva Malog Lošinja o razvoju turizma  - SAŽETAK REZULTATA
2022. / 2023. - TOMAS HRVATSKA - Obilježja turističke potražnje u Gradu Malom Lošinju - GLAVNI NALAZI

 

ULAGANJE U TURIZAM NA PODRUČJU OTOKA
Ulaganje u turizam na području Grada Malog Lošinja 2019. - 2023.

  

KLIMATSKI TURISTIČKI POTENCIJAL - MALI LOŠINJ
Klimatski potencijal turizma Malog Lošinja - projekcije za razdoblje 2021. – 2050.

 

PROJEKTI:
Više o održivim projektima u destinaciji pročitajte ovdje.
• https://www.visitlosinj.hr/hr/europski-projekti.aspx

EVENTI:
Više o održivim i tradicionalnim događanjima pročitajte ovdje.
• 
https://www.visitlosinj.hr/hr/dogadjanja-na-otoku-vitalnosti.aspx

PROMOCIJA:
 
Online:
• Instagram VisitLosinj - primjere promocije pogledaj ovdje
• Facebook Lošinj - Island of vitality - primjere promocije pogledaj ovdje
• TikTok VisitLosinj -primjere promocije pogledaj ovdje
• Youtube Lošinj- Island of vitalityprimjere promocije pogledaj ovdje
 

 

KORISNE BROŠURE:

HAOP brošure koje svakako vrijedi pogledati:
• Invazivne strane vrste - Što bi svatko od nas trebao učiniti
• Boris ide na pecanje - Oprezno s invazivnim vrstama
 • Valerija i njena nova biljka - Oprezno s invazivnim vrstama
 • Biljke Hrvatske -Proljetnice
  Živi svijet Jadrana - životinje
• Budi odgovoran vlasnik kućnog ljubimca
Izvor brošura: Zavod za zaštitu okoliša i prirode

 


Čuvajmo okoliš - razmislite prije printanja ove stranice!

vrh stranice