8. Miomirisni rujan – ŽIŽULE, GROŽĐE, INDIJSKA SMOKVA i MATAR

GROŽĐE (lat. Vitis vinifera)
Vinova loza biljka je iz porodice Vitaceae. Uz masline, žitarice i smokve najstarija je uzgojena kultura na otoku. Mnoge antičke amfore pronađene u podmorju cresko-lošinjskog arhipelaga svjedoče o bogatim trgovačkim pomorskim putevima, naročito onom kroz Osorski kanal, kojima se vino u amforama dopremalo iz Grčke prema sjeveru Jadrana. Dozrijeva od kolovoza do listopada, ovisno o sorti i podneblju u kojem raste. 

MATAR (Crithmum maritimum L.)
Matar naziva se još motar, morski petrovac, morski kopar, šćulac, petrovo zelje. Raste uz obalu i na otocima u velikim skupinama polugrmova na stijenama uz more, u kamenu, zidovima, suhozidovima i na krovovima zapuštenih kuća. Višegodišnja je zeljasta biljka visine do 50 cm. Jakog je aromatičnog, osvježavajućeg i slanog okusa. Listovi su slankasto ljuto-slatki. Aromatičan miris potječe od eteričnog ulja čiji je glavni sastojak dilapiol. Matar je ljekovita biljka koja sadrži karotin, vitamin C, morske soli, aminokiseline, kumarine, flavonide i eterično ulje. Dobro ga je ubrati i osušiti tri do pet dana prije uporabe jer postupkom sušenja ishlapi eterično ulje.

ŽIŽULA (lat. Zizyphus jujuba)
Poznata je i pod nazivom Kineska datulja ili čičimak. Višegodišnja je biljka koja raste kao drvo-grm i naraste od dva do pet metara. Ugodna je mirisa, a okus joj je slatkasto brašnast. Cvate od travnja do svibnja. Svojim dekorativnim izgledom lijep je ukras svakog mediteranskog vrta. Žižula je bogata vitaminom C. Sadrži šećer, pektin, tanin, aktivne bioflavonoide, vinske i jabučne kiseline, fosfor, kalcij i željezo.

INDIJSKA SMOKVA (Opuntia ficus-indica L.)
Ovaj kaktus nalikuje na stablo koje je u gornjem dijelu jako razgranato, a grane mu čine mesnate lopatice prekrivene brojnim opakim trnovima obraslima čupercima kratkih žutih dlačica. Cvate od svibnja do kolovoza jarkožutim ili narančastim cjetovima, od kojih u jesen sazriju šljivoliki ljubičasti plodovi. Crvena boja koja se koristi za izradu ruževa dobiva se iz košenila, malih štitastih ušiju štetočina koje se hrane opuncijom, posebice od ženki. Boja se dobiva iz osušenih i tučenih tijela.

 

Više o žižulama, grožđu, indijskoj smokvi i mataru preuzmite ovdje: 

• Miomirisni rujan – žižule, grožđe, indijska smokva i matar


Seitenanfang